top of page

Høsting av murerbier

Høstingen av murerbier er en morsom og lærerik prosess hvor du bidrar til en friskere biepopulasjon! Her lærer du metoder som beskytte biene mot sykdommer og parasitter.

DSCF2984.jpg

Hvorfor det er viktig å høste kokonger

Et biehus fullt av kokonger er et innbydende måltid for murerbiens mange fiender. Eksempler på disse fiendene kan være soppen kalkyngel, pollen midd, Houdini flue (Cacoxenus indagator) eller parasittvepser. En fellesnevner er at de vill inn til pollen og larvene, og spise dem. Den mest effektive måten for å hindre spredning er å høste kokongene!

Bieoppdrettere har et ansvar for å tilby biene et trygt og rikelig habitat. Hvis du setter ut et kunstig biehus, og vil at hagen skal bli beriket med fremtidige generasjoner av murerbier, er det lurt å bruke tid på å høste kokongene. Høstingen tar verken lang tid eller er spesielt utfordrende. 

Når?

Normalt sett så kan man høste kokongene i oktober eller november. Murerbiene bruker sommervarmen til å forvandle seg fra larver til bier. Forvandlingen skjer inne i kokongene og de overvintrer som fullvoksne bier. Ikke åpne bibrettene for tidlig, det er ikke sikkert at larvene har forvandlet seg enda.

Det du trenger

De fleste verktøyene man bruker til høsting, er heldigvis ting man som regel har fra før. Plassen man arbeider har en tendens til å bli litt skitten, så det er greit å legge et slags dekke på bordet. Dette kan være gamle aviser eller lignende.

  • Kar eller bakebolle.

  • Dørslag (vasking av kokonger).

  • Tørkepapir.

  • En sløv gjenstand til å vippe ut kokongene, for. eks. en uskarp blyant.

  • En børste, for. eks. en gammel tannbørste.

  • Husholdningsklor/Klorin (hvis det er funn av midd eller kalkyngel).

Steg 1 - Åpne redematerialene og ta ut kokonger

Bibrett

1. Skru av vingemutteren, ta av skiven og forsiktig løft det øverste brettet rett oppover.

2. Med for eksempel en svært avrundet blyant, dytt varsomt ut kokongene. Bruk blyanten med en 45 graders vinkel, som vist under. 

 

3. Se etter bier på begge sider av brettene! De har en tendens til å feste seg, dette lærte jeg på den harde måten, men det var sikkert verre for bien... vi går videre

4. Børst vekk pollen, leire og bie lort med en stiv børste eller en gammel tannbørste. 

5. Hvis du finner spor til pollenmidd eller kalkyngel, burde du behandle plassen du fant dem. Dypp børsten i en klor og vannblanding (1 teskje blekemiddel til 2,5 dl vann) og skrubb blandingen inn i sporene. Du burde også fullføre steg 2 i denne guiden.

6. Bildet viser en av larvene til Houdini fluen (Cacoxenus indagator). Hvis du finner disse blant kokongene, mos de, her er det liv som innsats. Alternativt kan du ta de i en pose og kaste de i restavfallet, da kan de ikke reprodusere seg hvor enn de havner.

IMG_20211013_172022.jpg

7. Restene av leire og pollen børstes av Bibrettene med børsten. Når Bibrettene er noenlunde rene og tørre, kan du sette de sammen igjen og feste vingemutteren.

8. Lagre de tomme biebrettene på en tørr plass gjennom vinteren, disse kan brukes igjen og igjen. 

Naturlige planterør

1. Før du begynner å åpne planterørene, sjekk først om de har bier i seg . Dette kan du gjøre ved å bruke en pinne som passer inn i planterørene. Mål først opp hvor langt inn pinnen ville gått hvis planterøret var tomt.

DSCF2917.jpg

Går pinnen helt i bunnen av planterøret, så er det ingen bier der og planterøret kan brukes igjen til våren.

DSCF2920.jpg

Går ikke pinnen helt til bunnen, så er det bier i planterøret, YES!

DSCF2924.jpg

2. Knip bare enden av planterøret, det er ingen bier mot tuppen. Deretter kan røret splittes fra hvor det har knekt. Hvis røret er hardt, kan du bruke en kniv til å starte sprekken. 

DSCF2964.jpg

3. Splitt planterøret langs midten og bruk for eksempel en svært avrundet blyant til å forsiktig lirke ut kokongene.

4. Hvis du finner pollenmidd eller tegn til kalkyngel, så gjennomfør steg 2. Dette er et eksempel på et planterør som er fylt med døde larver, på grunn av kalkyngel. Det er kun en levede hunbie nest bakerst i planterøret. Hvis vi ikke tar bort larvene med kalkyngel, må hunbien vår kravle over dem på vei ut av planterøret. Da er det sannsynlig at neste generasjons bier også blir smittet.

DSCF2968.jpg

Steg 2 - Vask kokonger i vannbad eller vannbad med klor - Ved behov

1. Separer kokongene fra leireveggene, pollen og parasitter. Det kan være gøy å se gjennom det som er igjen etter biene, når du er ferdig. 

DSCF3001.jpg

2. Legg kokongene i kaldt til lunket vann og gi dem en forsiktig skrubb mellom fingrene. Kokonger som synker er livløse og skal fjernes. Ha de i vannet inntil 10 minutter, men det er sikrere og som regel nok å vaske de i 3 - 5 min.

3. Hvis du har funnet pollenmidd eller tegn til kalkyngel, anbefaler jeg å tilsette 2 teskjeer (10 ml) klor til 2,5 liter vann. Etter det så vasker du kokongene som beskrevet over, tar de over i dørslaget og skyller bort restene av klor, pollenmidd, soppsporer og bie lort. 

4.Etter skylling, tørk kokongene mellom noen lag tørkepapir. Spre kokongene utover og klapp de forsiktig.

Steg 3 - Oppbevar rene kokonger til våren

 

5. Når kokongene er tørre, kan du oppbevare de i kjøleskapet til våren. Temperaturen i kjøleskapet er jevn og dette hjelper å bevare fettlagrene til biene gjennom vinteren. En kjøleskaptemperatur på 1-3 grader celsius er ideelt. Moderne frostfrie kjøleskap reduserer luftfuktigheten. Etter noen få uker i kjøleskapet, kan kokongene begynne å tørke ut.

 

For å forhindre dehydrering av kokongene kan du legge en syntetisk klut i en boks og helle over 1 spiseskje vann over kluten. En ny skje med vann kan helles over en gang i måneden. Her har jeg gjenbrukt bobleplast for å ha en barriere mellom kokongene og den fuktige kluten. Legg kokongene oppå plasten (gjør en bedre jobbe enn meg) og sett på et lokk med hull i seg. Hullene skal bidra til luftsirkulasjon.

Hvis du er usikker på temperaturen og luftfuktigheten i kjøleskapet, kan du skaffe et billig digitalt termometer som også viser luftfuktigheten (hygrometer). Sensoren bør plasseres inne i boksen for å få nøyaktige data. Luftfuktigheten bør ligge på over 30%. 

bottom of page