top of page

Slipp ut villbiene 

 

Etter vinteren er det klart for å sette ut villbiene. Har du hatt biehuset stående tørt og beskyttet under tak hele vinteren, trenger man ikke gjøre annet enn å tilby biene rene redehull. Har du oppbevart biene i et ikke-opphetet skjul eller garasje gjennom høst og vinter, er mars måned en tid det kan være riktig å sette ut biehuset og redehullene med villbier fra forrige sesong.

 

Tiden man bør sette ut biehuset og redehullene kan variere i forhold til hvor man befinner seg i Norge og kan ikke sies for sikkert. En viktig ledetråd i forhold til når man skal sette ut villbiene er når temperaturen stiger og holder seg jevnt over en lengre tid. Dette skjer på forskjellige tidspunkter i forhold til om man bor sør eller nord i Norge. Bor man sør i Norge kan midten av mars være et fint tidspunkt og bor man nord i Norge kan tidspunktet være senere. En annen ledetråd er basert på blomstene, når de første løvetannen begynner å blomstre er dette et tegn på at villbiene blir klare for å komme ut av kokongene.

 

For å sikre helsen til biene dine er det viktig at man tilbyr rene redehull i begynnelsen av hver sesong. Gamle redehull kan være infisert av pollen midd, parasitter, mugg eller andre patogener. En metode for å flytte forrige sesongs villbier til de nye redehullene er å følge en metode som er illustrert i Crown Bees video:

https://www.youtube.com/watch?v=GFw1-T4mw3U

(Experts, 2018b)

Her brukes det en papirpose til beholder for å oppbevare fjorårets villbier til de er klare for å flytte ut av de gamle redehullene og over til de nye. Det kan være lurt å forsikre seg om at beholderen man bruker for å oppbevare biene er av et materiale som tåler vann, siden det har en tendens til å regne i Norge. Beholderen burde også bli plassert under tak eller lignende for å forsikre om at biene ikke blir fuktige.

bottom of page